•  

Our Top Course
Komunikasi Pembelajaran
( 16 Sections)
 
Pengembangan Media Foto
( 16 Sections)
 

Course Food Nutrition Analysis

Program Studi S1 Gizi UNESA

 
Card image

Course Description

This course contains a discussion of food composition and the scope of nutrient analysis, introduction to laboratory equipment and work safety, water characteristics and various methods of analyzing water content in food, characteristics of ash and methods of analyzing food ash content, characteristics of carbohydrates and methods of analyzing food carbohydrates, fat characteristics and analysis of food fat content, protein characteristics and analysis of food protein, vitamin characteristics and analysis of food vitamin levels, anti-nutritional substances and other food compounds and analysis of anti-nutrition substances and other food compounds. Learning is carried out using the Problem Base-Learning model, discussion method, question and answer, practice solving example problems.

Program Objectives (PO)

  • Mahasiswa menguasai pengetahuan tentang konsep, contoh dan prosedur Analisa zat gizi pada makanan
  • Mahasiswa mempraktikkan Analisa zat gizi pada produk pangan
  • Mahasiswa menentukan dan menganalisis zat gizi pada bahan pangan

Aktifitas Pembelajaran

  • Pertemuan 1
    Komposisi produk pangan
    • Date  2 September 2024

  • Pertemuan 2
    Konsep analisis pangan
    • Date  9 September 2024

  • Pertemuan 3
    Konsep air dalam bahan makanan dan metode analisis kadar air
    • Date  16 September 2024

  • Pertemuan 4
    Mineral pada bahan pangan dan metode analisis kadar abu
    • Date  23 September 2024

  • Pertemuan 5
    Mineral pada bahan pangan dan metode analisis kadar abu
    • Date  30 September 2024

  • Pertemuan 6
    Karbohidrat dalam bahan pangan dan analisis karbohidrat dalam bahan pangan
    • Date  7 Oktober 2024

  • Pertemuan 7
    Lemak dalam bahan pangan dan analisis lemak dalam bahan pangan
    • Date  14 Oktober 2024

  • Pertemuan 8
    UTS
    • Date  21 Oktober 2024

  • Pertemuan 9
    Protein dalam bahan pangan dan analisis protein dalam bahan pangan
    • Date  28 Oktober 2024

  • Pertemuan 10
    Vitamin dalam bahan pangan dan analisis vitamin dalam bahan pangan
    • Date  4 November 2024

  • Pertemuan 11
    Zat antigizi dan BTP dalam bahan pangan
    • Date  11 November 2024

  • Pertemuan 12
    Analisa zat gizi makanan sesuai dengan bahan yang diberikan
    • Date  18 November 2024

  • Pertemuan 13
    Analisa zat gizi makanan sesuai dengan bahan yang diberikan
    • Date  25 November 2024

  • Pertemuan 14
    Analisa zat gizi makanan sesuai dengan bahan yang diberikan
    • Date  2 Desember 2024

  • Pertemuan 15
    Dan menganalisis Bahan Tambahan Makanan (BTM)
    • Date  9 Desember 2024

  • Pertemuan 16
    UAS
    • Date  16 Desember 2024

References

Lecturer

MUHAMMAD NURROHMAN SIDIQ
MUHAMMAD NURROHMAN SIDIQ
  • 215,475 Reviews4.8 Rating

NOOR ROHMAH MAYASARI
NOOR ROHMAH MAYASARI
  • 215,475 Reviews4.8 Rating

Video Images
Preview this course
 
 
  • Program StudiS1 Gizi
  • Semester3
  • Lectures2
Difficult Things About Education.
$75$10