Course Description
Learn about ethnopharmaceuticals and their development; vegetable simplicia in terms of classification according to active ingredients and classification according to plant parts along with examples; manufacture, management, use and safety as well as analysis of vegetable simplicia, nutrition of natural ingredients which includes the meaning, benefits, safety and examples, as well as the application of vegetable ingredients for human health and welfare. Learning is delivered through presentations, discussions and practicums. Students‘ attitudes to be honest, work carefully, think creatively and critically are developed in this course.
Program Objectives (PO)
- CLO1 Menguasai dan menerapkan konsep-konsep farmakognosi seperti metabolit sekunder serta memahami prinsip-prinsip kerja, prosedur dan teknik pembuatan simplisia, ekstraksi metabolit sekunder (CPL2) . CLO2 Mampu mengaplikasikan pengetahuan dan teknologi di bidang farmakognosi untuk pemecahan masalah sumber daya alam dan lingkungan baik di laboratorium maupun praktik nyata yang mendukung profesi dan atau kewirausahaan (CPL 3) CLO3 Mengambil keputusan yang tepat berdasarkan analisis informasi dan data, serta mampu memberikan petunjuk dalam memilih berbagai alternatif solusi secara mandiri dan kelompok dalam bidang farmakognosi. (CPL 6) " CLO4 Mampu bekerja secara mandiri, bertanggung jawab, baik sebagai individu maupun dalam kelompok, serta mampu bekerja sama. (CPL 9) CLO5 Memiliki kepekaan sosial serta kepedulian terhadap masyarakat dan lingkungan. (CPL 10) . "