•  

Our Top Course
Komunikasi Pembelajaran
( 16 Sections)
 
Pengembangan Media Foto
( 16 Sections)
 

Course Food Safety

Program Studi S1 Gizi UNESA

 
Card image

Course Description

This course discusses the concepts of food safety, sanitation hygiene, potential biological, chemical and physical contamination, as well as issues of food safety and foodborne disease. The material in this lecture also includes national food safety regulations (UU No. 18 of 2012 concerning Food, PP No. 86 of 2019 concerning Food Safety, Indonesian National Standards (SNI) and Food Safety Scores (SKP)), international (FAO Codex Alimentarius- WHO, Good Manufacturing Practices (GMP), ISO 22000: 2018 Food Safety) as well as the Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) concept. Activities in this course are carried out through learning experiences, lectures, discussions and base learning projects.

Program Objectives (PO)

  • Mampu merumuskan masalah dalam pengelolaan makanan bergizi dengan menggunakan konsep, contoh, dan prosedur dalam ilmu Keamanan Pangan
  • Mampu mengidentifikasi potensi bahaya pada pengelolaan makanan bergizi menggunakan pengetahuan ilmu Keamanan Pangan
  • Mampu mengaplikasikan konsep CPPOB dan HACCP untuk mengevaluasi keamanan pangan pada industri penyelenggaraan makanan

Aktifitas Pembelajaran

  • Pertemuan 1
    RPS dan melakukan kontrak perkuliahan Memahami pengertian keamanan pangan
    • Date  31 Agustus 2023

  • Pertemuan 2
    Food Borne Disease/ Penyakit yang diakibatkan oleh makanan
    • Date  7 September 2023

  • Pertemuan 3
    Potensi cemaran biologis, kimiawi, dan fisik dalam pangan
    • Date  14 September 2023

  • Pertemuan 4
    Prinsip Higiene dan Sanitasi
    • Date  21 September 2023

  • Pertemuan 5
    Good Manucfacturing Processing/ CPPOB
    • Date  28 September 2023

  • Pertemuan 6
    Konsep HACCP
    • Date  5 Oktober 2023

  • Pertemuan 7
    Konsep HACCP
    • Date  12 Oktober 2023

  • Pertemuan 8
    Ujian Tengah Semester
    • Date  19 Oktober 2023

  • Pertemuan 9
    Menyusun perencanaan praktik keamanan pangan melalui analisis SKP dan CPPOB
    • Date  26 Oktober 2023

  • Pertemuan 10
    Melaksanakan praktik keamanan pangan melalui analisis SKP dan CPPOB
    • Date  2 November 2023

  • Pertemuan 11
    Melaksanakan praktik keamanan pangan melalui analisis SKP dan CPPOB
    • Date  9 November 2023

  • Pertemuan 12
    Melaksanakan praktik keamanan pangan melalui analisis SKP dan CPPOB
    • Date  16 November 2023

  • Pertemuan 13
    Melaksanakan praktik keamanan pangan melalui analisis SKP dan CPPOB
    • Date  23 November 2023

  • Pertemuan 14
    Melaksanakan praktik keamanan pangan melalui analisis SKP dan CPPOB
    • Date  30 November 2023

  • Pertemuan 15
    Melaksanakan praktik keamanan pangan melalui analisis SKP dan CPPOB
    • Date  7 Desember 2023

  • Pertemuan 16
    Melaksanakan praktik keamanan pangan melalui analisis SKP dan CPPOB
    • Date  21 Desember 2023

References

Lecturer

NOOR ROHMAH MAYASARI
NOOR ROHMAH MAYASARI
  • 215,475 Reviews4.8 Rating

Video Images
Preview this course
 
 
  • Program StudiS1 Gizi
  • Semester3
  • Lectures1
Difficult Things About Education.
$75$10